Faültetéssel és koccintással búcsúzott közel négyszáz egyetemista

Megosztás

Tegnap került megrendezésre Miskolcon a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánított „Selmeci diákhagyományok” talán leglátványosabb eleme a Szalamander, amihez csaknem négyszáz fő csatlakozott.

A rendezvény 18 órakor a Miskolci Egyetem C/2 parkoló, „JÓ SZERENCSÉT” térbetűjénél kezdődött faültetéssel. Ezt a szokást 2022 júniusától hagyományteremtő szándékkal kezdték és minden évben a végzős tanfolyam ültet egy csemetét, ezzel jelképezve az öregdiákok, azaz az ALUMNI közösség összetartozását, az egyetemhez való kötődést, valamint elősegíti az campus zöldülését.

Állófogadás a Polgármesteri Hivatal dísztermében (Fotó: Fazekas Levente)

Fél nyolctól a Polgármesteri Hivatal dísztermében állófogadáson vettek részt a szervezők, a város és az egyetem vezetésével. Itt Harsányi Vivien, ME-HÖK elnök köszöntötte az egybegyűlteket, röviden ismertette a programot, bemutatta és átadta a vezető tisztségét a következő HÖK elnöknek, aki ezután szintén köszöntötte a vendégeket. Ezt követően, együtt felkérték a város polgármesterét, Veres Pált egy rövid pohárköszöntőre, őt Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora követte. A Cantusok köre ezután egy rövid nótával mondott köszönetet.

Veres Pál köszönti az állófogadáson a vendégeket (Fotó: Fazekas Levente)

A valétáló, tehát végzős hallgatók ezalatt felsorakoztak a karok kialakulási sorrendjében az épület előtt és megkapták a fáklyáikat. Az ünnepség kezdetét fanfár jelezte a Polgármesteri Hivatal dísztermének teraszáról. Zatykó Zoltán MFK újonnan megválasztott valétaelnök kérésére a végzős hallgatók egyszerre meggyújtották a fáklyákat. A Cantusok intonálásában felcsendült a Himnusz, amit közösen énekelt minden jelenlévő.  Ezt követően Jaskó Eszter a ME-HÖK térítési-és juttatási alelnöke a ballagók képviseletében röviden köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a fáklyás felvonulás részleteit.  Ennek a végén közösen mindenki elmondta a karok köszöntéseit.

Fanfár jelezte a Szalamander kezdetét (Fotó: Fazekas Levente)

Veres Pál és Dr. Horváth Zita egymás után köszöntötték a hallgatókat és egy-egy rövid beszéddel indították útnak a végzősöket. Zatykó Zoltán MFK valétaelnök ünnepi beszéde és Jaskó Eszter búcsúbeszédét követően a Cantusok intonálták a Szózatot, majd a Gaudeamus című nótát, amivel elkezdődött a fáklyás menet. A menetet egy szalamandra alakzatban haladó csoport vezette és út közben mindannyian együtt nótáztak.

Fáklyákkal a kezükben búcsúztak Miskolctól és az egyetemtől a végzős hallgatók (Fotó: Nagy Boldizsár)

Ez a Városház térről a Széchenyi utcán keresztül az első megállóhoz a Földes Ferenc Gimnáziumhoz érkezett. Itt sor került a 2015. évi Szalamanderen felavatott emléktábla koszorúzására.

Az emléktábla, annak őrzi emlékét, hogy a Miskolci Egyetem jogelődje, a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949-ben ennek az intézménynek a falai között kezdte meg működését.

Veres Pál a 2015. évi Szalamanderen felavatott emléktábla koszorúzásánál (Fotó: Fazekas Levente)

Innen az Öreg diák dala című nóta kíséretében tovább indult a menet az utolsó állomásához a Petőfi térhez. Amikor ideérkeztek, a karok felsorakoztak kialakulási sorrendben és a leköszönő, valamint a leendő kari valétaelnökök a zászlókkal felálltak az emelvényre. Jaskó Eszter és Gál Rajmond AVK valétaelnök beszédet intézett a Szalamanderen az egybegyűltekhez. Ezt követően, minden kar volt valétaelnöke koszorút helyezett el a szobornál. Majd a karok himnuszait közösen énekelve lezárásra került a rendezvény.

A Petőfi tér volt a menet utolsó állomása (Fotó: Fazekas Levente)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek